Lovforslag om salgspligt i EU kan betyde dødsstødet for mindre webshops

Driver du en mindre webshop, skal du holde øje med udviklingen af et bestemt lovforslag fremsat af EU kommissionen for nyligt. Det handler om, at det skal være lovpligtigt for alle netbutikker, der driver virksomheder i EU, at sælge deres varer i samtlige EU lande.

Det positive ved lovforslaget er, at der kommer mere konkurrence, og det i sidste ende er godt nyt for forbrugerne, der kan forvente bedre tilbud, større udvalg og større priskonkurrence. Den øgede konkurrence er godt i den forstand, at det øger motivationen for at gøre det bedre og derigennem får man mere innovative virksomheder generelt.

Dog er der også negative sider vedrørende det nye lovforslag, der mener, at det vil være skadeligt for mindre webshops, der primært sælger på et nationalt plan. Mange af de store webshops har allerede hele EU som deres marked, men for mindre webshops, som kun sælger til det danske eller det nordeuropæiske marked, vil lovforslaget, hvis det bliver vedtaget, betyde at de mindre virksomheder skal lægge en masse ekstra tid og penge i at sætte sig ind i forbrugerregler og produktstandarder i samtlige lande 27 EU lande. For nogle lande har separate regler, der er skrappere, end hvad EU lovgivningen foreskriver, og da landenes nationale lovgivninger er forskellige, vil kræve et kæmpe stykke arbejde at sørge for, at ens produkter lever op til kravene.

Derudover vil der være betydelige udgifter forbundet med klagesager, hvis virksomheden skal stå for transportomkostningerne frem og tilbage. Specielt når webshoppen sælger en del varer, der koster langt under 100 kr., vil de mulige omkostninger betyde, at der ikke vil være en økonomisk gevinst eller en begrænset økonomisk gevinst ved salget. Hvis salget skal udvides til samtlige EU lande, skal hjemmesiden og webshoppen desuden oversættes mindst til et andet fremmedsprog som eksempelvis engelsk.

Mindre virksomheder, eksempelvis en-mandsvirksomheder eller virksomheder med få ansatte, som eksempelvis dreamsforkids.dk, der sælger babytøj og tilbehør på det danske marked, vil opleve, at deres arbejdsbyrde bliver belastet betydeligt, fordi de kun er 2-3 medarbejdere i virksomheden. Her er deres salgskapacitet ikke stor nok til, at denne slags administrativt arbejde er rentabelt i forhold til det økonomiske afkast, udvidelsen giver.

Derudover er der hele problematikken omkring nationale forskelle på produkterne. Et fjernsyn, som købes i England, vil ikke kunne bruges i Danmark, fordi sendestanden er forskellig, en størrelse L i Spanien, er ikke den samme som en størrelse L i Danmark, og målene på sengetøj er forskellig fra land til land. Denne problematik vil besværliggøre arbejdsbyrden yderligere for små e-butikker.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *